Com t’has de donar d’alta per fer-te autònom?

Donar-se d’alta com autònom i accedir a les prestacions que cobreix el sistema de la Seguretat Social, té una certa complexitat. Per això, a continuació, us expliquem quines passes a seguir, i tot el que es necessita.

Els autònoms són persones físiques que duen a terme una activitat econòmica amb una finalitat de lucre per compte propi. Per convertir-se en autònom o autònoma i accedir als drets i a les obligacions que es desprenen d’aquesta figura, ens hem de constituir com a autònoms i realitzar certs tràmits.

Donar-se d’alta com autònom i accedir a les prestacions que cobreix el sistema de la Seguretat Social, té una certa complexitat. És important comptar amb suport per crear aquesta figura de manera correcta i amb totes les garanties. Per això, a continuació, us expliquem quines passes a seguir, i tot el que es necessita.

Primerament, ens dirigirem a la Tresoreria General de la Seguretat Socialper a obtenir el número d’afiliació a la Seguretat Social en cas de no disposar-ne. Amb aquest número, ens hem d’afiliar a la Seguretat Social, estament on liquidarem les corresponents cotitzacions socials exercici rere exercici. També ens hem de donar d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). A més, és necessari inscriure l’empresa, perquè s’assigni a l’empresari el Codi de Compte de Cotització que facilita la seva identificació i el control de les obligacions.

El següent pas és fer constar la mútua o entitat gestora per cobrir el risc per malaltia professional i accident laboral.
També cal registrar-se en l’Agència Tributària. Per fer-ho possible, es precís tenir el NIF (Número d’Identificació Fiscal), i donar-se d’alta al cens d’empresaris, professionals i retenidors. Una vegada registrat a l’Agència Tributària, cal comunicar l’obertura del centre de treball a la Conselleria de Treball de la comunitat autònoma. I, finalment, és necessari sol·licitar les llicències adients en funció del tipus d’activitat que es desenvoluparà.

Tots aquests tràmits es poden realitzar presencialment, a les oficines corresponents de cada organisme, i també de manera telemàtica, a través d’Internet.

Si necessites un gestor que t’ajudi amb la tramitació per donar-te d’alta com autònom o autònoma, a la Gestoria León Tomás t’acompanyarem durant tot el procés de creació i de seguiment de cada pas que necessitis fer com a autònom.